Gyakran Ismételt Kérdések

 1. A megkötött szerződés meddig érvényes: 365 napig, vagy december 31-ig? A szerződés 365 napra szól, tehát a megkötéstől számított egy évig, függetlenül a megkötés napjától. Tehát ha valaki pl. 2016. április 5-én köti meg a szerződést, az 2017. április 15-ig lesz érvényes.
 2. Más rendelőben is érvényes a szerződés? Nem. Az Optimum Program a Hungarovet Állatkórházban érvényes kizárólag, és a benne foglalt vizsgálatok is csak ott végeztethetők el, nyitvatartási időben.
 3. Be kell jelentkezni a vizsgálatokra? Igen. Minden esetben kérjük a bejelentkezést, még akkor is, ha beteg állattal érkeznek, mert a munkaszervezésben fontos tudnunk, mikor milyen esetre kell számítsunk, és Önnek is kevesebbet kell várakoznia, ha előzetesen tudunk egyeztetni.
 4. Milyen oltás van benne a programban? Az Optimum Programban a -saját véleményünk szerint – legjobb vakcinát használjuk: a Nobivac DHPPiL4  és Nobivac Rabies vakcinákat, illetve a Merial Rabisin vakcinákat. A Nobivac kombinált oltása jelenleg a legszélesebb körű védelmet biztosító vakcina hazánkban. A Nobivac partnereként az Optimum Program tagjai a Nobivac Garancia programban is automatikusan részt vesznek, ami alapján amennyiben az előírt vakcinázási protokoll ellenére olyan kórban betegszik meg a kutya, ami ellen a vakcina védettséget kellett volna biztosítson, a kezelés teljes költségét állja az oltóanyag gyártója.
 5. Mi a teendő, ha a kutyám allergiás a Nobivac vakcinákra? Jelezni kell az oltáskor, és ebben az esetben másik vakcinát használunk. Ebben az esetben a Nobivac Garancia nem érvényes.
 6. Mi történik, ha az év során nem volt beteg a kutya, így nem kellett elhasználni a vérvételt? Ilyen esetben a szerződéses év vége felé szűrővizsgálat jelleggel végezzük el a vizsgálatokat, tehát azok nem vesznek el.
 7. Hogyan kell bélsármintát vinnem a rendelőbe, és mikor? A bélsárvizsgálat évente kétszer javasolt, tehát 6 havonta, féregtelenítés előtt kérjük elhozni a mintát. A mintagyűjtő tégelyt díjmentesen biztosítjuk.
 8. Hol készül a vérvizsgálat? A vérvizsgálatokat hazánk legjobb állatorvosi laboratóriumában, a Praxislabban végeztetjük.
 9. Hogy végzik a bőr- és szívférgesség szűrést? A vizsgálat vérből történik, részben mikroszkópos, részben ún. ELISA teszttel (Idexx Hw Snap Test) végezzük. A teszt érzékenyebb az este levett vérmintákból, így javasoljuk, a szűrésre esti időpontot kérjenek.
 10. Hogyan lehet fizetni a havidíjat? Javasoljuk, hogy a díjfizetésre állítson be 12 hónapra egy rendszeres banki átutalást internetbankján, vagy személyesen bankfiókján keresztül. A banki utalásnál a megjegyzés rovatban kérjük feltüntetni az “Optimum” szót és a kutya nevét. A havidíjaknak minden hónap 10. napjáig kell beérkezzenek. Amennyiben szeretné, a havidíj befizethető személyesen is.
 11. Van lehetőség több hónapot egyszerre kifizetni? Igen. Amennyiben kényelmesebb, előre több hónapot is befizethet.
 12. Mi történik, ha nem fizetem ki a havidíjat a határidőre? Ebben az esetben a szerződés a szolgáltató által felmondható, és az éppen aktuális árlista szerint kerül sor az elszámolásra, figyelembe véve az addig felhasznált kedvezményeket is.
 13. Mi történik ha a kutya elveszik, vagy esetleg elpusztul? Ebben az esetben az addig elvégzett vizsgálatok és a már befizetett összegek alapján kerül sor az elszámolásra, a szerződéskötéskor érvényes árak alapján, és az addig felhasznált kedvezmények nem kerülnek levonásra.
 14. Köthető Aktív csomag idősebb kutyára, vagy Szenior csomag fiatalabb kutyára, mint a javasolt életkor? Igen. Az életkori javaslatok csak irányadó jellegűek.
 15. Mit jelentenek pontosan az egyes csomagoknál olvasható vizsgálatok és beavatkozások?

Kombinált és veszettség oltás: Alapértelmezett oltás: Nobivac DHPPiL4 (parvo, szopornyica, fertőző májgyulladás, parainfluenza, leptospirózis 4 törzs ellen), valamint Nobivac Rabies (veszettség ellen). A program tartalmazza a Nobivac oltási garanciát, ami alapján a program szerint évente oltott kutyák, a vakcina által megelőzhető kórokban történő esetleges megbetegedése esetén a kezelési költséget a vakcina gyártója állja. Amennyiben a résztvevő kutya korábban allergiás reakciót mutatott a fenti készítményre, alternatív oltóanyagok is rendelkezésre állnak.

Fizikális vizsgálat: A fizikális vizsgálat során az állatorvos a szervrendszereket szisztematikusan vizsgálva (pl. szemrevételezés, tapintás, hallgatózás, szemfenékvizsgálat, otoszkópia stb.) állítja fel előzetes diagnózisát, illetve határozza meg az esetlegesen szükséges kiegészítő vizsgálatokat.

Bélsárvizsgálat: Felszíndúsításos bélsárvizsgálati eljárás, melynek segítségével a féregpeték és protozoonok mikroszkópos vizsgálata válik lehetővé, faj szintű meghatározással, majd az eredmény alapján történő kezelési és megelőzési javaslatokkal, különös tekintettel az esetleges emberi, ún. zoonotikus kockázatokra. A vizsgálathoz speciális gyűjtőeszközt biztosítunk.

Ivartalanítási kedvezmény: Az ivartalanítás előtti kivizsgálás (vérvizsgálat: máj, veseparaméterek, vérkép, véralvadási státusz, EKG) árából 50% engedményt biztosítunk. Ez a kedvezmény extra kedvezmény, tehát nem kerül beszámításba a havidíjakba.

Vérvizsgálat: Laboratóriumi (Praxislab) vizsgálat, ami az alábbi paramétereket tartalmazza: vérkép (Advia), összfehérje, albumin, globulin, A/G, ALT, AST, ALKP, GGT, összbilirubin, alfa amiláz, koleszterin, glükóz, karbamid, kreatinin, Na, K, Na/K, Cl, Ca, P.

*** ÚJDONSÁG!!! ***   SDMA vizsgálat: A szimmetrikus dimetil-arginin (SDMA) olyan biomarker, ami csak a vesén keresztül ürül és korai stádiumban is kimutatja a vesefunkció csökkenését. A vegyület a proteinlebomlás során kerül a keringésbe, az arginin metilált származéka és szinte kizárólag a vese üríti, ezért koncentrációja nagymértékben függ a glomerularis filtrációs rátától (GFR), de nem függ egyéb extrarenalis faktoroktól.  A kreatininnel szoros korrelációt mutat, és nem befolyásolja jelentősen a testtömeg. Emellett a kreatininhez képest hamarabb jelzi a vesefunkció csökkenését (macskák esetén 40%-os, kutyáknál átlagosan 20%-os  GFR csökkenés esetén már megemelkedik). Macskákban 17 hónappal előbb, míg kutyáknál 9,5 hónappal korábban  jelezheti a vesefunkció beszűkülését, mint a kreatinin.

Egy tanulmányban az SDMA 100% szenzitivitással és 91%-os specificitással jelezte a vesekárosodást, a pozitív prediktiv érték (PPV) 86%, míg a negatív prediktív érték (NPV) 100% volt. Mindezekkel együtt az SDMA mérése az idült veseelégtelenség korai diagnózisához jelenthet nagy segítséget, amikor még alig, vagy egyáltalán nem mutatkoznak specifikus klinikai tünetek, vagy laboratóriumi eltérések.

Szív és bőrférgesség szűrés: A vérminta Knott-tesztes vizsgálata a szív és bőrférgek lárváit mutatja ki, míg a laboratóriumi ELISA teszt a felnőtt nőstény szívférgek jelenlétét mutatják ki.

EKG: A három csatornás EKG vizsgálattal a szív ingerületvezetési problémáit vizsgáljuk, éber állapotban.

Mellkas RTG: A röntgen segítségével a mellkast vizsgáljuk, különös tekintettel a csontszerkezet, a légcső, a szív, a mellkas nagy erei és a tüdő esetleges kóros elváltozásaira. A vizsgálat éber állapotban történik.

Hasi UH: Áttekintő hasi ultrahang vizsgálat, amely során a hasüreg fontosabb szerveit ellenőrizzük (máj, gyomor és bélrendszer, vesék, húgyhólyag, méh, petefészkek, lép). A vizsgálat éber állapotban történik.
Vizeletvizsgálat: A vizelet sűrűségének meghatározása, tesztcsíkos vizsgálat, kémiai próbák, mikroszkópos üledékvizsgálat, valamint laboratóriumi fehérje / kreatinin arány meghatározás.
Virbac tápok: A Virbac Vetcomplex francia prémium tápcsalád termékei, amelyek listaárából 5% kedvezményt biztosítunk.
Külső élősködők elleni készítmények: Minden kullancs és bolha elleni spot-on és nyakörv. A 10% kedvezmény a programban résztvevő kutya részére vásárolt termékekre vonatkozik.
Fogászat: minden rendelőnkben végzett fogászati beavatkozás, különös tekintettel az ultrahangos fogkő eltávolításra. A kedvezmény mértéke 10%.
Orvoskozmetikai beavatkozások: Karomvágás, bűzmirigy kézi tisztítása, Epioticos fertőtlenítéssel.