Miért fontos a szűrés?

Dirofilaria-immitis-dog-heartMint bizonyára sokan hallották az utóbbi időben, Magyarország a szúnyogok által terjesztett kutya szívférgesség (Dirofilaria immitis) tekintetében erősen fertőzötté vált. A rokon bőrférgesség (Dirofilaria repens) 1998-ban ütötte fel a fejét hazánkban, a szívférgesség első hazai előfordulását pedig 2007-ben észlelték (ezen dátumok előtt is előfordultak ezek a paraziták Magyarországon, ám azok az esetek külföldről behurcolt fertőzések voltak). Azóta a szívférgesség rohamléptekben fertőzi a hazai kutya populációt. A NÉBIH vizsgálatai szerint az intézetben boncolásra kerülő kutyák 2011-2015 között már 2.7 %-ban fertőzöttek, ami a korábbi évekhez képest szignifikáns növekedést mutat, és a szívférgesség sok esetben már halálokként szerepel. Még ijesztőbb a helyzet, ha a laboratóriumi vizsgálatok statisztikáit figyeljük meg, tehát a jelenleg élő kutya populáció adatait vizsgáljuk. A Praxislab adatai szerint 2015-ben a Knott teszt vizsgálatok (n=622) – ez a szív-, vagy a bőrféreg lárváit mutatja ki a vérben – már 22%-os előfordulást mutattak, aminek több, mint fele (55.5%) már szívférgességnek bizonyult. A negatív minták antigén tesztje (ez a felnőtt nőstény szívférgek antigénjét mutatja ki a vérből)  is baljós, 16%-os pozitivitást mutat. Más, szintén vérmintákra alapozott statisztikák szerint a prevalencia 16-17% között mozog hazánkban, ezzel a mértéke a mediterrán országokéhoz közelít. A szomszédos országokban szintén nő a szám, egy 2014-es adat szerint Romániában már a kutyák 28%-a fertőzött (majdnem minden harmadik kutya).

Az előfordulás földrajzilag eltérő lehet: nagy folyóinkhoz közel magasabb, így rendelőnk szűkebb környéke, Budafok és Nagytétény szintén az érintettebb területek közé sorolható, és ezt a saját statisztikáink is alátámasztják. Az elmúlt 2 évben már 10 felett jár a rendelőnkben diagnosztizált és kezelt szívférges esetek száma. Csak összehasonlításképp: parvovirus fertőzés az elmúlt 8 évben összesen 2 esetben fordult  elő, hála a komolyan vett védőoltásoknak.

A szívférgesség a vándorló lárváival emberben is okozhat megbetegedést (tüdő elváltozásokat), amennyiben egy fertőzött szúnyog emberen szív vért: már több, mint 300 ilyen esetet dokumentáltak világszerte, de a nehéz kimutathatóság miatt az esetszám feltehetően ennél sokkal magasabb.

A betegség kezelése igen költséges (csak a kezeléshez használt gyógyszer, a melarsomine ára százezer forint feletti tétel egy nagyobb testű kutya esetén, a kiegészítő vizsgálatok, kórházi megfigyelés, egyéb gyógyszerek, kezelések  pedig ezt a költséget tovább növelik),  és időigényes (közel egy év), ráadásul nem utolsó sorban nem veszélytelen. Ezért igen fontos, hogy a szívférgességet ne kezelnünk kelljen, hanem megelőznünk. Ebben létfontosságú szerepet játszik a szűrés, amit minden tavasszal, április-május (tehát a szúnyogszezon előtt) kell elvégeztetni. A szűrés után, amennyiben negatív eredménnyel zárul, védekezni kell, amire hazánkban is már több készítmény áll rendelkezésre.

A szűrővizsgálat során a vérben mikrofiláriákat (a bőr és a szívféreg lárváit) keresünk mikroszkóp segítségével, és egy antigén tesztet (Witness Heartworm test) végzünk.

A szűrés akciós ára 3000 Ft

A szűrés része a Hungarovet Optimum Csomagoknak, így az abban résztvevők biztonságban tudhatják kedvenceiket.

A védekezés legjobb módja a megfelelő spot-on készítmény, ami 3-4 hónap használat után tartós vérszintet biztosít, és folyamatos aktív védelmet ad. A másik lehetőség bizonyos széles spektrumú féregtelenítő készítmények használata.

Amennyiben komolyabban érdeklődik a szívférgességgel kapcsolatban, ajánljuk az alábbi szórakoztató ismeretterjesztő videót: